31 Ağustos 2020

27.CÜZÜ TANIYALIM


Bu cüzde Zariyat sûresinin devamı, Tur, Necm, Kamer, Rahman, Vakıa ve Hadid sûreleri bulunmaktadır.

Zariyat Sûresi

31-46 ayetler arasında Lut kavmine gelen azap meleklerinden, Hazreti Musa ve Nuh'un kavimlerinden bahsedilir. 47-60 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Göğü kudretle yaratması, yeri yayması, her şeyden çiftler yaratması anlatılır.Allah'a kaçın, ona yönelin diye emir verilir. Cinlerin ve insanların yalnızca Allah'a hizmet etmek için yaratıldığı,öğüt vermenin müminlere fayda vereceği, peygamberin,yaptığı dini hizmetler karşılığında kimseden rızık beklemediği, kafirlerin Allah'tan azabın çabuk gelmesini istemeleri anlatılır.

Tur Sûresi

Tur, Hazreti Musa'nın vahiy aldığı dağın ismidir. Mekke'de nazil olmuş ve ana tevhid ve ahiret ahvalidir.1-16 ayetler arasında kıyametin kesinlikle kopacağını ve kimsenin buna engel olamayacağı vurgulanır. İman etmeyenlerin ister dayansın ister dayanmasın cehenneme gireceği anlatılır.

17-28 ayetler arasında cennete girecek kimselerin alacağı nimetler anlatılır. İman eden ailelerin ailecek cennete girecekleri anlatılır.29-49 ayetler arasında Allah Teâlâ peygamber efendimize "uyar!"diye emreder. Ancak uyarılara kulak vermeyenlere Allah Teâlâ bunun gerekçelerini sorar. Niçin iman etmiyorlar? Kuran'ın sihir olduğunu mu iddia ediyorlar? Yoksa insan sözü olduğunu mu söylüyorlar? Yoksa gökleri ve yeri kendileri yaratmış da bundan dolayı iman etme gereği mi duymuyorlar? Allah Teâlâ Hazreti peygambere sabretmesi gerektiği söyler. Sen bizim gözetimimizdesin ve gecenin başında ve sonunda namaz kıl emriyle sûre biter.

Necm Sûresi

Necm, yıldız demektir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. 1-23 ayetler Hazreti peygamberin ilahî vahye muhatap olduğu, ilahî sözlerin Allah tarafından korunduğu, Hazreti peygamberin kendi hevasına göre konuşmadığı, Mekke'nin büyük ve milli putlarının (Lat, Menat ve Uzza) hiçbirinin insanlar tarafından uydurulan sahte ilahlar olduğu vurgulanır.

24-32 ayetler arasında insana her arzuladığı şeyin verilmediği, Allah'ın izni olmadan meleklerin dahi şefaat edemeyeceği, müşriklerin faydasız ilim sahibi oldukları, zann ile hareket ettikleri, müminlerin ise günahlardan korunmaya çalıştıkları anlatılır.

33-62 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın daha önceki ilahi kitaplarda da buyurduğu şu mesajlar yer alır; kimse kimsenin günahını yüklenemeyecek, insana kendi amelleri fayda verecek, dönüş Allah'a olacak, güldüren ve ağlatan Allah Teâlâ'dır, zengin de yapan fakir de yapan odur, yaratan da odur... Son olarak da kıyametin yaklaştığı, onu kimsenin engelleyemeyeceği vurgusu yapılır ve sadece Allah'a secde ve ibadet edin emriyle sûre biter.

Kamer Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhid ve peygamberlerin mücadelesi ve kavimlerinin helak edilmesidir.1-8 ayetler arasında ayın yarıldığı, kıyametin yaklaştığı, müşriklerin bunda şüphe duyduğu, kıyamet koptuktan sonra ise gözlerin dehşetle açılacağı ve herkesin boynunu bükerek o gün çağıranın peşinden gideceği anlatılır.

9-42 ayetler arasında Nuh kavmi, Âd kavmi, Semud Kavmi, Lut kavmi, Firavun ve kavminin helak edilme gerekçeleri anlatılır.

43-55 ayetler arasında ise mekkeli müşriklere uyarılar yapılır. Bu kadar kavim helak edilmişken sizi helak olmaktan kim kurtaracak? Hepiniz hezimete uğrayacaksınız. Günâhkârların sapmış olduğu ve alevli ateşe girecekleri anlatılır. Son iki âyette de müttakilerin cennete girecekleri anlatılır ve sûre biter.

Rahman Sûresi

Mekke'de (Medine'de nazil olduğu da söylenmiştir) nazil olmuş ve ana konusu Allah Teâlâ'nın dünyada verdiği ve cennette vereceği nimetlerdir. Sûrede yoğun bir şekilde Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir.Sûre 78 ayettir ve 31 defa: Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız? ayeti zikredilmiştir. Sûreyi üç bölümde görmek mümkündür.1-36 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Rahman'ın Kuran'ı öğrettiği, insanı yarattığı, ölçüyü koyduğu, güneş ve ayın onun emrinde olduğu, insanı ve cinleri yarattığı, denizlerin içinde inci ve mercan gibi nimetlerin çıkarıldığı ve benzeri bir çok nimet anlatılır. Bu bölümde verilen nimetler dünyada verilen nimetlerdir. 

37-45 ayetler arasında kıyametin kopmasından sonra günâhkârların yüzlerinden tanınacağından dolayı hesaba bile çekilmelerine gerek kalmayacağı anlatılır. 46-78 ayetler arasında ise cennette verilecek nimetler anlatılır. Rabbinden korkanlara iki cennetin verileceği, cennette verilecek nimetlerin çeşitliliği anlatılır. Hemen hemen her ayetin peşinden bir defa: Öyleyse Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız? Uyarısı yapılır.

Vakıa Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhid ve ahiret ahvalidir. Rahman sûresi gibi hem dünya nimetlerinden hem de ahiret nimetlerinden bahseder. 1-74 ayetler arasında dört konu yer alır. Kıyametin kopması ve mahşer günü insanların durumu, cennete gireceklerin elde edeceği nimetler, cehenneme gireceklerin azapları ve dünyada verilen bazı nimetlerden bahsedilir.

75-96 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu ve ona sadece temizlerin dokunduğu ve bu şekilde peygambere vahyedildiği, son olarak da cennet ve cehennemin hak olduğu anlatılır ve sûre biter.

Hadid Sûresi

Medine'de nazil olmuştur. Hadid, demir demektir. Demirin Allah tarafından indirilmiş bir nimet olduğu sûrede geçmektedir.1-19 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Allah'ın isimleri, imanın önemi, infak, borç verme, müminlerin nuru, ahirette fidye vererek cehennemden kurtuluşun olmadığı ve Allah'ın adı anıldığı zaman ürperme zamanının geldiği anlatılır.

20-29 ayetler arasında dünya hayatının bir oyun ve oyalanma olduğu, insanın başına gelen herşeyin Allah teâlâ tarafından malum olduğu, demirin bir nimet olsun diye indirildiği, hristiyanların dindarlık amacıyla dinde olmayan şeyler uydurdukları ve buna kendilerinin dahi riayet etmedikleri anlatılır.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar: Murat Padak

30 Ağustos 2020

26.CÜZÜ TANIYALIM

Bu cüzde Ahkaf, Muhammed, Fetih, Hucurat, Kaf Sûreleri ve Zariyat Sûresinden otuz âyet bulunmaktadır.

Ahkaf Sûresi

Ahkaf, kum tepeleri demektir. Âd kavminin yaşadığı kum bölgenin ismidir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.

1-14 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş bir kitap olduğu, göklerin ve yerin hak olarak yaratıldığı, Allah'tan başka kimsenin yaratmaya güç yetiremeyeceği, asla ve asla cevap verme imkanı olmayan putlara dua edenlerden daha şaşkın kimse olmadığı, Hz.Muhammed'in ilk peygamber olmadığı, ondan önce de çok peygamberin geldiği, kafirlerin kendi akıllarını beğenerek: Eğer bu dinde bir hayır olsaydı biz iman etme önceliğini kimseye kaptırmazdık, demeleri, Rabbimiz Allah deyip istikamet üzere olanlara korku olmadığı anlatılır.

15-20 ayetler arasında anne babaya iyilik yapmanın gerekli olduğu, zira onların çok büyük lütuflarda bulunarak bizleri büyüttüğü, anne babaya öf diyerek saygısızlık yapan nankörlerin sözleri, dünya hayatının nimetlerini tadan kafirlerin cehenneme gönderileceği anlatılır.

21-28 ayetler arasında Âd kavmine gönderilen Hud peygamberin kavmine yaptığı konuşma, kavmin imam etmemesi neticesinde onlara azap yüklü yağmur görünümlü bulutların gönderilmesi anlatılır.

29-35 ayetler arasında Hazreti peygamberi dinleyen cinlerin konuşmaları, cinlerin kendi kavimlerine gidip diğer cinleri de davet etmeleri anlatılır. Son âyette de Rabbimiz, peygamber efendimize hitaben: Ulul Azm peygamberler nasıl sabrettilerse sen de onlar gibi sabret! Buyurur ve sûre biter. Ulul Azm peygamberler beş tanedir: Hazreti Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemdir.

Muhammed Sûresi

Medine'de nazil olmuş ve ana cihat, sabır ve sebattır. Sûrenin diğer ismi de Kital Sûresidir.1-11 ayetler arasında kafirlerin yaptığı amellerin boşa çıkacağı, savaş esirlerinin durumu, Allah'ın dinine yardım edenlere Allah'ın da ona yardım edeceği, Allah'ın müminlerin hamisi, velisi ve koruyucusu olduğu, kafirlerin ise sahipsiz oldukları anlatılır.

12-19 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın iman eden ve salih amel işleyenleri cennete koyacağı, kafirlerin hayvanlar gibi yaşadıkları, hayvanlar gibi yiyip içip hayat sürdükleri ve ibret almadıkları, cennette değişik şekillerde nimet nehirlerinin olduğu, orada türlü türlü meyvelerin olduğu, peygamberin vaazını dinlemeye gelip de vaaza kulak vermeyenlerin durumu ve Allah'tan başka ilahın olmadığı anlatılır.

20-38 ayetler arasında münafıkların keşke bir sûre inseydi de onunla amel etseydik dedikleri, sûre nazil olunca hoşnutsuz olmaları, bazı kimselerin idareci olsaydı yer yüzünde fesat çıkarıp, akraba hukukunu koparmaları, kafirlerin canını alan meleklerin onların canlarını döve döve almaları, mücahitlerin ve sabırlı kimselerin kimler olduğu anlaşılıncaya kadar imtihanın devam edeceği, peygambere itaat etmenin gerekliliği, gevşek davranmamak, dünya hayatının bir oyun ve oyalanma olduğu, cimrilikten uzak durmak gerektiği ve Allah'ın, isterse dinine hizmet edecek kimseleri var edeceği anlatılır.

Fetih Sûresi

Medine'de nazil olmuş ve ana konusu Hudeybiye anlaşması ve Hayber'in fethidir. Bazı müfessirlere göre ise Mekke'nin fethi kast edilmiştir. 

1-17 ayetler arasında peygambere açık bir fethin nasip edildiği, göklerin ve yerin ordularının Allah'ın emrinde olduğu, Mekke'ye umre yapmak silahsız bir şekilde için yola çıkan peygamber efendimizin emrine uymayıp evlerinde kalan münafıklardan, peygamberin bir daha Medine'ye dönemeyeceğini düşünerek planlar yapan münafıkların konuşma ve bahaneleri anlatılır. 

18-29 ayetler arasında Hudeybiye olayında peygamberle birlikte canını seve seve vereceğinin sözünü veren müminlerden Allah'ın razı olduğu, Allah Teâlâ'nın o gün müşriklerin güçlerini kırdığı için silahsız bir şekilde gelen Hazreti peygamber ve sahabesine karışamadıkları, peygamberin gördüğü rüyanın daha iyi bir ortamda gerçekleştiği, Peygamberin Allah elçisi olduğu, müminlerin kendi aralarında merhametli, kafirlere karşı ise cesur ve atılgan oldukları anlatılmıştır.

Hucurat Sûresi

Medine'de nazil olmuş ve ana müminlerin kardeş olduğu ve ahlaktır.1-10 ayetler arasında Allah'ın sözünün Hazreti peygamberin sözlerinin önüne hiçbir şey geçirmemek gerektiği, peygamber ile konuşurken dikkat etmek gerektiği, her habere inanmamak, onu araştırmak gerektiği, müminlerin kardeş oldukları anlatılır.

11-18 ayetler arasında ahlaki emir ve tavsiyeler verilmiştir. Kimseyle alay etmemek, lakap takmamak, gıybet etmemek gibi. Müslüman olan birinin müslüman olduğu için minnet etmemesi gerektiği, minnet edecek olanın Allah olduğu ve göklerin ve yerin gaybi meselelerini sadece Allah'ın bildiği anlatılarak sûre biter.

Kâf Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu ahiret hayatıdır.1-15 ayetler Kuran'ın azametinden, Allah Teâlâ'nın yarattığı göklere, yere, yiyeceklere ve benzeri nimetlere bakıp ibret almaktan, Allah Teâlâ'nın yeri ve göğü yarattığı için yorulmadığından bahsedilir.

16-45 Allah Teâlâ'nın insanı yarattığı ve onun içinde geçen şeyleri bildiği, insanın sözlerini yazan meleklerin olduğu, cehennemin büyükçe bir yer olduğu, Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu ve kimsenin sözleri olmadığı, peygamberin sabırlı olması gerektiği ve kimseyi zorla hidayete erdiremeyeceği sadece uyarmak için görevli olduğu anlatılır.

Zariyat Sûresi

Zariyat, esip savuran rüzgarlar demektir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-23 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Rüzgarları taşıyan meleklerden, kıyametin ne zaman kopacağını soran şüphecilerden, ahiret hayatından şüphe edenlerin azap göreceğinden, müttakilerin özelliklerinden bahsedilir. Müttakiler; işlerini düzgün yapan, gecelerin bir kısmında kalkıp ibadet eden, mallarında fakir fukara kimselerin hakkının olduğunu bilen kimselerdir. Ayrıca Allah Teâlâ'nın varlığının delillerinden bazıları anlatılır.

24-37 ayetler arasında Hazreti İbrahim'in yanına insan şeklinde gelen meleklerin Hazreti İbrahim ile diyaloğundan, Hazreti İbrahim'in Hz. İshak ile müjdelenmesi ve bu meleklerin Hz.Lut'un kavmini helak etmek için Hazreti İbrahim'in yanına uğrayan melekler olduğundan bahsedilir.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar: Murat Padak

28 Ağustos 2020

25.CÜZÜ TANIYALIM


Bu cüzde Fussilet sûresinden sekiz âyet, Şura, Zuhruf, Duhan ve Casiye sûreleri yer alır.

Fussilet Sûresi

47-54 ayetler arasında kıyametin ne zaman kopacağını ve gelecekte ne varsa hepsi Allah Teâlâ tarafından malum olduğu, insanın hayır adına ne varsa istemekten bıkmadığı, nimetlere şükürsüzlüğün ahireti inkâr etmeye götürdüğü gibi konularda ayetler vardır.

Şura Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana tevhid ile Allah Teâlânın yüceliğidir. 1-12 ayetler Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş bir kitap olduğu, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin Allah'a ait olduğu, meleklerin Allah'ı tesbih ettiği ve yeryüzündeki mümin kullar için istiğfarda bulunduğu, Kuran'ın bir uyarı kitabı olduğu, Allah'tan başka yöneticinin olmadığı, ihtilaflı meselelerin çözümünün Allah'ın kitabında olduğu ve göklerin ve yerin rızık anahtarlarının Allah'a ait olduğu vurgulanır.

13-19 ayetler arasında tüm peygamberlere gelen ilahi ve tevhidi emirlerin bize de aynısının geldiği,dinde fırkalara bölünmenin yasak olduğu, fırkalara  bölünmenin sebebinin kıskançlık olduğu, günahkarların hevalarına göre davranılmaması gerektiği, Allah konusunda tartışan gafillerin delillerinin geçersiz olduğu ve Allah'ın kullarına karşı lütuf sahibi olduğu anlatılır.

20-35 ayetler arasında sadece dünya hayatını isteyenlere bunun verileceği ama ahirette ona birşey verilmeyeceği, putların dinde bir yetkilerinin olmadığı, Allah Teâlânın tevbeleri kabul ettiği, bazı insanlara rızık bol verilseydi onların zulüm işleyecekleri, yağmurun ümitler tükendiği zaman geldiği, insanın başına gelen musibetlerin sebebinin yine insanın kendisi olduğu,denizlerde akıp giden gemilerin de Allah'ın varlığına delil olduğu ve Allah katında olanların dünyada olanlardan daha hayırlı olduğu anlatılır.

36-53 ayetler arasında müminlerin güzel huylarından, sabrın büyük bir erdem olduğu, Allah'tan başka yardım edecek kimsenin olmadığı, peygamberin görevinin sadece uyarmak olduğu, uyarılara kulak vermeyenlerden dolayı uyarıcılara bir vebal olmadığı, Allah'ın dilediği kuluna çocuk verdiği dilediğine vermediği, kimsenin bunu bozamayacağı, vahyin değişik şekillerde geldiği ve doğru yolun Allah'ın çizdiği yol olduğu anlatılır.

Zuhruf Sûresi

Zuhruf yaldızlı sözler demektir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-14 ayetler arasında Kuran'ın akıl vermek için indirilmiş bir kitap olduğu, insanlar aşırıya gitse bile onlardan vazgeçmemek gerektiği, yer yüzü döşek olarak Allah tarafından yaratılmış, Allah Teâlâ'nın yüceliğinden söz eden ve varlığına işaret eden delillerden, insana musahhar kılınan nimetlerden ve bu nimetlerden dolayı şükrün gerektiğinden bahsedilir.

15-35 ayetler arasında şu konularda ayetler vardır. Çarpık ve bozuk düşüncelerden kızları gömmek, meleklerin cinsiyetinin dişi olduğunu düşünmek,atalarının takip ettiği yolun doğru yol olduğunu zannetmek,Kuran'ın hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e değil de başkasına inmesi gerektiğini düşünmek gibi yanlış düşüncelere cevaplar verilir.

36-56 âyetler arasında Kuran'dan yüz çevirenin başına bir şeytanın musallat olacağı, Hakk'a kulak tıkayan kimseye söz anlatmanın imkansız olduğu, Kuran'ın şeref ve öğüt olduğu, firavunun haddini aşarak kendisini Mısır'ın yaratıcısı olduğunu zannetmesi, ayrıca kendisini Musa'dan üstün tutması, kavmini aşağılık görmesine rağmen kavminden itaat görmesi ve sonunda kendi yarattığını zannettiği sularda boğulması anlatılır.

57-64 ayetler arasında Hazreti İsa'dan bahsedilir. Mekkeli Müşrikler Hazreti İsa ile kendi putlarını karşılaştırır. Derler ki: İsa mı yoksa bizim ilahlarımız mı daha hayırlıdır? Hazreti İsa’nın ilah olmadığı bir kul olduğu, kıyametin bir alameti olduğu vurgulanır. 65-89 ayetler arasında kıyamet ve sonrasında gerçekleşecek bazı hadiseler anlatılır. Dünyada çok samimi dostların o gün birbirlerine düşman olacakları, müttaki dostların dostluklarının ahirette de devam edeceği, cennet ehline verilecek nimetler ve cehenneme gireceklerin çekecekleri azap anlatılır. Cehennem ehli der ki:Ey cehennem görevlisi Malik! Rabbine söyle bizi yok etsin, bu azap yeter! Malik der ki: Siz orada kalacaksınız. Ayetlerin devamında Allah'ın çocuk edinmediği, Allah'ın bundan münezzeh olduğu, kıyamet gününde hakk'a şahitlik edenler hariç kimsenin şefaate sahip olamayacağını anlatılır.

Duhan Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. Hazreti Musa'nın mücadelesi de anlatılır. Duhan, kıyametin kopmasından önce dünyada her tarafı kuşatacak olan bir dumandır. 1-16 ayetler arasında iki konu anlatılır. Kadir gecesinin bereketli bir gece olduğu (bazı alimlere göre berat gecesidir) ve kıyametin kopmadan önce dünyanın her tarafını kuşatacak olan bir dumanın herkesi etkileyeceğini anlatır. Azabın kalkmasını insanlar isterler ama azap kalkınca yine bildiklerini okurlar.

17-33 ayetler arasında Hazreti Musa'dan söz edilir. Firavuna uyarılar verilir, uyarılara rağmen haddini aşmaya devam eder, Hazreti Musa Allah'tan aldığı emir gereği sabah erkenden şehri terk eder.Onu takip eden firavun ve ordusu kızıldenizde boğulur.34-59 ayetler arasında Allah Teâlânın yüceliğinden bahsedilir. Gökleri ve yeri boşuna yaratmadığı, kıyamet koptuktan sonra kimsenin kimseye fayda veremeyeceği ve cennete girenlerin göreceği nimetler ile cehenneme girenlerin karşılaşacağı dehşetli manzaralar anlatılır.

Casiye Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. Kıyamet sahneleri anlatılır. Casiye, dizleri üzerine çökmüş demektir. Allah'ın huzurunda herkesin diz çökeceğini anlatır.1-22 ayetler arasında önce Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Sonra kıyamet sahneleri, kıyamet koptuktan sonra gerçekleşecek olan bazı durumlar anlatılır. İnsanın hizmetine bir çok nimetin verildiği anlatılır. Günâhkârlar ile İyilerin bir tutulmayacağı da belirtilir.

23-37 ayetler arasında arzularını ilah edinenin durumundan bahsedilir. Bu kişi ölümden sonraki hayatı inkâr eder ve kendisini sadece zamanın helak edeceğini zanneder. Ayetlerin devamında ahiretin dehşetli sahneleri anlatılır. Her milletin dizleri üzerine çökmüş bir vaziyette Allah'ın huzuruna getirileceği, herkes tabi olduğu kitapla toplanacağı, kitabın konuşacağı ve herkesin gizlediği ne varsa açığa çıkacağı anlatılır. Göklerde ve yerde tüm yücelikler Allah'a aittir, ayetiyle de cüz ve sûre biter.

Kitap:Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar:Murat Padak

27 Ağustos 2020

24.CÜZÜ TANIYALIM




Bu cüz Zümer sûresi 32. ayetle başlar. Sonrasında Mümin diğer adıyla Ğafir suresi gelir.Sonrasında ise Fussilet sûresi ile devam eder ve Fussilet sûresi 46. ayetle cüz biter.

Zümer Sûresi

Zümer sûresi 32-41 ayetler arasında Allah Teâlâ'ya iftira ederek onun söylemediği sözleri ona isnat eden, peygamberine ve onun getirdiği kitabı tekzip edenden daha zalim kimse olmadığı, Allah'ın kullarına yeterli olduğu insanların tanrılara taptığı, hiçbirinin fayda ve zarar veremeyeceği anlatılır. 42-52 ayetler arasında ölümün sadece Allah'ın elinde olduğu, putların şefaat edemeyeceği, affetmenin sadece Allah'a mahsus olduğu, müşriklerin sadece Allah lafzını duydukları zaman rahatsızlık duyduğu, kendi putlarından söz edildiği zaman ise mutlu oldukları, insana bir nimet gelince sevindiği, bir zarar gelince de Allah'a meydan okuduğu ve rızkı bol vermenin Allah'a ait olduğu vurgulanır.

53-67 ayetler arasında günahta aşırıya gidenlerin bile Allah'tan ümit kesmemeleri, daima Allah'a yönelmeleri, gün gelip de pişman olup keşke şöyle yapsaydım belki kurtulurdum demeden önce tövbe etmek gerektiği,kafirlerin azap, müminlerin ise kurtuluş görecekleri, şirkin tüm sevapları götüreceği ve Allah'a gereği gibi saygı gösterilmediği gibi konular işlenmiştir.

68-75 ayetler arasında sura üfürülmesi, kıyametin kopması, kafirlerin cehenneme gruplar halinde sürüklenerek götürüleği, müminlerin ise cennete gruplar halinde melekler tarafından karşılanarak götürülmesi gibi ahiret ahvali gibi konular işlenmiştir.

Mümin/Ğafir Sûresi

Mekke'de nazil olmuştur. 85 âyettir. Ha Mim diye başlar. Bu sûre ve bundan sonra gelen altı sûre daha ha mim diye başladığı için bu sûrelere "Hevamim" sûreleri denir. Hepsi de Mekke'de nazil olmuştur.1-22 ayetler arasında şu konular geçer. Allah Teâlâ'nın günahları affettiği, tevbeleri kabul ettiği, Allah hakkında sadece kafirlerin tartışmaya girdiği, Allah'ın Arş'ını meleklerin taşıdığı, meleklerin müminler için dua ve istiğfarda bulunduğu, ölümden sonra hayatın olduğu, müşriklerin sadece Allah lafzını duydukları zaman rahatsızlık duyduğu, kendi putlarından söz edildiği zaman ise iman ettikleri (12), ahiret ahvali ile ilgili bazı durumlar, zalimlerden kimseye şefaat edilmeyeceği ve yer yüzünde ibret kastıyla dolaşmak gibi konular bu ayetler arasında anlatılır.

23-37 ayetler arasında Hazreti Musa'dan ve iman etmeyen firavundan bahsedilir. Firavunun halkından ileri gelenlerden biri olup da iman ettiğini gizleyen bir adamdan söz edilir. Ayrıca Firavunun mimarı olan Haman'ın Firavunun isteği üzerine bir kule yapar. Güya bu kuleye çıkıp oradan Allah ile mücadele edecek!

38-50 âyetler arasında Peygamber efendimizin hak yola davet etmesinden, kötülük yapanın sadece kendisine kötülük yaptığı ve kötülük ettiği kadarı ile cezalandıracağı, iyilik yapanın ise cennete hesapsız bir şekilde gireceği, peygamberin cennete çağırmasına karşılık, onun halkından bazı kimselerin ise cehenneme çağırmasından, gün gelecek geçmişte işlenen her şeyin hatırlanacağı, cehennem azabına girenlerin cezalarının affedilmesi ya da hafifleme istemelerinden bahsedilir.

51-66 ayetler arasında Allah'ın yardımının peygamberlerine geldiği, ahirette mazeretlerin kabul edilmeyeceği, gökleri ve yeri yaratmanın insanı yaratmaktan daha büyük bir olay olduğu, hakkı gören ile hakkı görmek istemeyenin bir olmadığı, kıyametin kopmasında hiç bir şüphenin olmadığı, gece ve gündüzün insan için var edildiği, yerin sağlam ve istikrarlı olması da insan için olduğu, insanın en güzel biçimde yaratıldığı ve müslüman olan kişinin şirkten uzak durması gerektiği anlatılır.

67-85 ayetler arasında insanın yaratılış aşamaları anlatılır. Bir damla sudan, kandan, etten ve kemikten yaratılan insanın öldükten sonra yeniden yaratılacağı anlatılır. Bazılarının küçükken öleceği, bazılarının ise yaşlanarak öleceği gerçeği dile getirilir. Cehenneme girenlerin şımarık kimseler olduğu ve orada çekecekleri azap anlatılır. İnsanın hizmetine bir çok nimetin verildiği, ibret almak için helak olmuş ya da ölmüş gitmiş yerleri görmekten ve azabı gördükten sonra imanın fayda vermeyeceği vurgusu yapılarak sûre biter.

Fussilet Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhid ve ahiret ahvalidir. 54 ayettir.1-18 ayetler arasında Kuran'ın açık bir kitap olduğu, müşriklerin: bizim kalbimizin üzerinde kilit var, diyerek Kuran'a tavır koymaları, azabı çabuk istemeleri, gökleri ve yeri yaratan Allah'a meydan okuyan kavimlerin helak edildiği, Âd ve Semud kavmi gibi kavimlerin Allah'a meydan okumaları nedeniyle helak edildiği anlatılır.

19-29 ayetler arasında kıyamet gününde insanın susacağı, onun yerine vücudun derisinin konuşacağı, insanın bu duruma şaşırması, derinin ise şöyle cevap vereceği anlatılır: Her şeyi konuşturan Allah bizi de konuşturdu. Kafirlerin: Kuran okunduğu zaman onu susturmak için gürültü yapın demeleri, sonuçta cehenneme girecekleri, kıyamet koptuktan sonra herkesin kendisini saptırdığı kimseleri ayaklar altına almak istemeleri bu ayetlerde geçmektedir.

30-46 ayetler arasında Rabbimiz Allah'tır deyip dosdoğru olanların kıyamet gününde korkusuz olacakları, Allaha çağıran ve salih amel işleyenden daha doğru sözlü kim vardır ayeti de burada geçmektedir. İyilikle kötülüğün bir olmadığı, kötülüğü uygun bir şekilde savmak, şeytanın şerrinden Allah'a sığınmak, Allah'ın varlığı ve birliği ile ilgili deliller, Kuranın müminler için hidayet ve şifa olduğu, iyilik yapanın kendisine iyilik yaptığı, kötülük yapanın ise kendisine kötülük yaptığı ayeti gibi konular da bu ayetler arasında anlatılır.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar:Murat Padak

25 Ağustos 2020

23.CÜZÜ TANIYALIM




Bu cüzde Yasin sûresinin devamı, Saffat ve Sâd sûresinin tamamı ile Zümer sûresinin 31 ayeti yer alır.

Yasin Sûresi

28-50 ayetler arasında kıyamet günü insanların yaptıkları amelleri görünce pişmanlık duyacakları ve Allah Teâlâ'nın varlığının delilleri zikredilir. Üç tane ana delil zikredilir. Ölü toprağın hayat bulması ve onunla türlü türlü meyvelerin çıkması, gecenin gündüze girmesi, güneş ve ayın hareketleri ve Hz. Nuh'un gemisinden yeni bir hayatın doğması. Tüm bunlar Allah'ın varlığına işaret eder.

51-67 ayetler arasında kıyametin kopması, sura üfürülmesi, kabirlerden dirilme, kıyamet koptuktan sonra kimsenin haksızlığa uğramaması, cennet ehlinin nimetler içinde bir hayat sürmesi, günâhkârların cezalandırılacağı, hesap zamanı gelince ağızların susup bunun yerine ellerin konuşması ve ayakların da şahitlik yapması gibi kıyamet ahvali anlatılır.

68-83 ayetler arasında yeniden dirilişin hak olduğu, bundan hiçbir şüphenin olmaması, putların fayda vermeyeceği, Allah'ın her şeye güç yetireceği ve dilediği herşeyin mutlaka gerçekleşeği gibi konular anlatılır. Sûre her şeyin yönetimi elinde olan Allah noksan sıfatlardan münezzehtir, ayetiyle biter.

Saffat Sûresi

Saffat; sıraya geçmiş melekler demektir. Bununla Allah'ın emrini yerine getirmek için hazırda bekleyen melekler kast edilmiştir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu peygamberlerin faziletli kimseler oldukları ile tevhiddir.1-74 ayetler arasında şu konular geçer. Rabbinin emrini yerine getirmek için melekler sıralar halinde beklerler. Rabbinin gönderdiği vahiy her türlü şeytandan korunmuştur.Müşrikler uyarı alınca uyarıya kulak vermezler. Kıyamet koptuktan sonra ah vah etmek fayda vermeyecek. Zalimler ile destekçileri birlikte hesap verecek. Allah'ın İhlaslı kulları hariç herkes ceza görecek. Cennette türlü türlü nimetler vardır. Orada boş söz ve sarhoş olmak yoktur. Cehennemin yiyecek bitkisi zıkkımdır. Üzerine su olarak da kaynar su verilecektir. (Allah bizi muhafaza etsin)

75-83 ayetler arasında Hazreti Nuh'un dua etmesinden, onun kurtulmasından ve onun Salih mümin kullardan biri olduğundan bahsedilir.84-113 ayetler arasında Hazreti İbrahim'den bahsedilir. Putları kırması, putperestlerin onu cezalandırmak için ateş yakmaları, Hazreti İbrahim'in rüyasında oğlu İsmail'i kestiğini görmesi ve Rabbinin onu bununla imtihan etmesi, İbrahim'in Allah'tan aldığı tüm emirleri koşulsuz yerine getirdiği ve Salih bir kul olduğu anlatılır.

114-122 ayetler arasında Hazreti Musa ve Harun'un da salihlerden olduğu, Allah'ın emirlerini yerine getirdikleri anlatılır.123-138 ayetler arasında İlyas peygamberin ve Lut peygamberin de Allah katında değerli ve ihlaslı insanlar oldukları vurgulanır.139-148 ayetler arasında Hazreti Yunus'un, kavmini bırakması, bir gemiye binmesi, balinanın karnından karaya çıkması ve balinanın karnında bile zikir etmekten geri durmaması anlatılır.

149-182 ayetler arası sûrenin sonuç kısmıdır. Melekler Allah'ın kızları değildir. Bu büyük bir iftiradır.Allah noksanlıktan münezzehtir. Melekler onun için sıra halinde bekleyenlerdir. Peygamberlere selam olsun. Âlemlerin Rabbine de hamd olsun.

Sâd Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu peygamberlerin faziletli kimseler oldukları ile tevhiddir.1-16 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu bir kitap olduğu, peygamberin Allah tarafından seçilmiş olduğu, müşriklerin bu durumu beğenmemeleri, peygamber beğenmeme olayının Hazreti Nuh'tan beri var olan bir şirk geleneği olduğu vurgulanır.

17-40 ayetler arasında Dâvud ve Süleyman peygamberden bahsedilir. Onların derin bir anlayış sahibi oldukları ve bir çok canlının onların emrine verildiği anlatılır. Süleyman peygamberin şu sözü de önem arz eder: Ben malı Rabbimi hatırlattığı için seviyorum.41-49 ayetler arasında Eyyup peygamberin bir hastalığa yakalanıp dua ederek rabbinden şifa istemesi ve iyileşmesi anlatılır. Ayrıca İbrahim, İsmail, İshak, Yakup, Elyesa, Zülkifl peygamberlerin de Salih kimseler oldukları anlatır.

50-70 ayetler arasında cennet ve cehennemden bahsedilir.Dünyada hor hakir görülen kimselerin cennete gireceği, bunun üzerine günâhkârların şaşıracağı anlatılır.71-88 ayetler arasında Hazreti Adem'in  yaratılış kıssası anlatılır.  İblis'in  Adem'e saygı secdesi yapmadığı, Allah'ın  onu rahmetinden uzaklaştırdığı, onu ve ona uyacak kimselerin cehenneme atılacağı anlatılır.

Zümer Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-7 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu, müşriklerin: Biz putlara bizi Allah'a yakınlaştıracak diye ibadet ediyoruz, diye trajikomik bir cevap vermeleri, Allah'ın gökleri ve yeri yaratan olduğu, insanı anne karnında yaratan ve ona şekil verenin Allah olduğu ve küfrün, şirkin Allah'a zarar vermediği anlatılır.

8-31 ayetler arasında ise şu konularda ayetler vardır. İnsana bir zarar gelince hemen Allah'a dua eder. Sıkıntıyı Allah giderince bu sefer de ona şirk koşarlar. Bilenlerle bilmeyenler bir değildir. Allah'ın halis kulları her sözü dinler ama en güzeline uyarlar. Allah kimin gönlünü İslam'a açarsa o kişi rabbinden bir nur üzeredir. Herkes ölecek ve Rabbinin huzurunda hesaplaşacaklar.

Kitap:Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar:Murat Padak

23 Ağustos 2020

22.CÜZÜ TANIYALIM


Ahzab sûresi 31. ayetle başlar. Sonrasında Sebe' sûresi ve Fatır sûresi gelir. Yasin sûresinin 27. ayeti ile cüz biter.

Ahzab Sûresi

31-62 ayetler arasında ana konu Peygamber efendimiz, onun eşleri, peygamber efendimize itaat edilmesi, ona eziyet verecek davranışlardan uzak durulması gerektiğidir. Kadınların erkekler ile konuşurken ilgi çekici konuşmamaları (33), ihtiyaç olmadığı zamanlarda dışarıya çıkmamaları (34) gerektiği de geçer. Peygambere salavat getirilmesi ve Allah'a ve Resulüne eziyet edenlerin dünya ve ahirette lanet göreceği de vurgulanır. (56-57)

63-73 ayetler arasında kıyametin kopması ve hesap gününün bazı olayları anlatılır. Bu dünyada zalimlere itaat eden ve gönül besleyenlerin ahirette onlara lanet edeceği anlatılır.

Sebe' Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. Ahiret ahvalinden çokça bahsedilir sûrede.1-9 ayetler arasında şunlar geçer. Hamd gökleri ve yeri yaratan Allah'a aittir. Göklerde olan biten herşeyi bilir. Kafirler kıyametin kopmasından şüphe duyuyorlarsa da kıyamet kopacaktır.10-14 ayetler arasında Dâvud ve Süleyman peygamberden bahsedilir. Dâvud peygamberin zikrine, duasına dağların ve kuşların da iştirak ettiği anlatılır. Süleyman peygamberin emrinde rüzgarların, cinlerin ve şeytanların olduğu, madenler ile zırh, kılıç yaptığı ve cinlerin geleceği bilmediği özellikle vurgulanır.

15-21 ayetler arasında helak olmuş olan Sebe' krallığından bahsedilir.22-36 ayetler arasında kıyametin sonrasında gerçekleşek bazı olaylar anlatılır. Buna göre Allah'tan başkası zerre kadar fayda veremeyecek, izin verilenler hariç kimseye şefaat fayda veremeyecektir. Zalim yöneticiler ile onların peşinden koşan insanların kendi aralarında tartışma yapacakları da anlatılır.37-54 ayetler arasında şu konularda uyarılar gelir. Mallar ve evlatlar kimseye fayda vermeyecek. Kimseyi Allah'a yaklaştırmayacak,kıyamet gününde kimsenin kimseye faydası dokunmayacaktır.

Fatır Sûresi

Mekke'de nazil olmuştur. 45 ayettir.Ana konusu tevhiddir. Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir.1-7 ayetler arasında Hamd'in gökleri ve yeri yaratan Allah'a ait olduğu, meleklerin kanatlı olduğu, Allah'ın açtığı bir rahmeti kimsenin kapatmaya güç yetiremeyeceği, Allah'tan başka rızık ve yaratıcının olmadığı ve şeytanın insan ırkına düşman olduğu anlatılır.

8-14 ayetler arasında şu hakikatler anlatılır. İnsan yaptığı iğrenç şeylerden vaz geçmezse onu güzel görmeye başlar. Yağmuru indirme işi Allah'a aittir. İzzet Allah'a aittir. Güzel sözler ve güzel ameller Allah'a ulaşır. Allah tüm gizlilikleri bilir. Geceyi gündüze, gündüzü de geceye katan Allah'tır. Allah'tan başkası bir hurma çekirdeği kadar bile fayda veremez. Putların kendileri dahil kimseye faydası yoktur.

15-35 ayetler arasında şu konular geçer. Tüm insanlar Allah'a muhtaçtır. Kimse kimsenin günahını yüklenemez. Hakikati gören ve görmeyen bir değildir. Peygamber uyarıcı ve müjdeleyicidir. Allah'tan hakkıyla ancak âlimler korkar. Kitabın yani Kuran'ın hakkını yerine getirenler cennet ile müjdelenecektir.36-45 ayetler arasında ise cehenneme düşen kafirlerin ya Rab, bizi buradan çıkar sana ibadet edelim diye yalvarmaları, bunun üzerine Allah Teâlâ'nın onlara: Size uyarıyı anlayacak kadar bir ömür vermedim mi? Diye cevap verecektir. Gökleri ve yeri ayakta tutan Allah'tır. Kim tuzak kurarsa kendi yaptığı tuzağa düşer. Allah'ın kanunları sabittir. Değişiklik olmaz. Allah insanları işledikleri günahtan hemen sonra cezalandırsaydı kimse sağ kalamazdı. Allah, kullarının yaptıklarını görür.

Yasin Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. Ahiret ahvalinden çokça bahsedilir. Kuran'ın kalbidir.1-13 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu, bazı kafirlerin uyarılsa da uyarılmasa da iman etmeyecekleri, ölüleri diriltecek olanın Allah olduğu vurgulanır.14-27 ayetler arasında ise kendilerine üç tane elçi gelen ve üçünü de yalanlayan bir şehirden bahsedilir. Bu şehirde sadece bir kişinin iman ettiği ve onun gelip halkına uyarılar yaptığı anlatılır. Ayetlerden anlaşıldığı üzere bu kişiyi de öldürüyorlar. Allah teâlâ da onu cennete koyuyor.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar: Murat Padak

22 Ağustos 2020

21.CÜZÜ TANIYALIM



Bu cüzde Ankebut sûresinin devamı, Rum, Lokman ve Secde sûrelerinin tamamı ve Ahzab sûresinin bir bölümü gelir.

Ankebut Sûresi

46-57 ayetler arasında ehli kitap ile mücadele ederken en güzel metotlarla mücadele etmek gerektiği, Kuran'ın peygamber efendimizin okuma yazma bilmediği, şayet bilseydi insanların onu bu kitabı yazdığını düşünecekleri anlatılır. Müşriklerin  azabı acele olarak istedikleri, azap geldiği zaman onları her taraftan kuşatacağı ve herkesin ölümü tadacağı anlatılır.

58-69 ayetler arasında şu ayetler geçer: iman edenler ve salih amel işleyenler cennete girecek, tüm canlıların rızkı Allah'a aittir, müşrikler gökleri ve yeri yaratanın Allah olduğunu biliyor, buna rağmen ona şirk koşarlar,dünya hayatı bir oyun,eğlencedir. Bizim uğrumuzda mücadele edenleri yollarımıza ileteceğiz, ayetiyle de Ankebut sûresi biter.

Rum Sûresi

Rum, Roma demektir. Roma ve pers imparatorluğunun arasında geçen bir savaş ile başladığı için sûre bu isimle anılmıştır. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-7 ayetler arasında Roma ve Pers imparatorluğu arasında bir savaşın olacağını ve bu savaşta Roma'nın Perslileri yeneceğiz anlatılır.8-19 ayetler arasında tefekkür etmenin önemi, göklerin ve yerin boşuna yaratılmadığı,helak olan tarihi yerleri ibretle seyretmek,kıyamet koptuktan sonra putların kimseye şefaat etmeyeceği ve her canlı ve cansızın Allah'ı tesbih ettiği anlatılır.

20-27 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın varlığının delilleri anlatılır. Buna göre: insanın topraktan yaratılması, insanların çift yaratılmış olması, göklerin ve yerin yaratılması, renklerin ve dillerin de Allah'ın birer mucizeleri olduğu, gece ve gündüzün yaratılması, şimşek ve yıldırım, yağmur ve göğün direksiz şekilde havada asılı olması gibi tabiata dair delillerin hepsi Allah'ın varlığına işaret eder.

28-39 ayetler arasında zalimlerin kendi hevalarına göre hareket ettikleri, Allah'ın insanı İslam fıtratı üzerine yarattığı, insana bir musibet gelince Allah'a yalvarıp yakardığı,nimet gelince de şirke düştüğü anlatılır.

Ayrıca herkesin hakkını vermek gerektiği, faizin bereket getirmediğini,insanlar arasında mal çokluğu olsa da Allah katında faizin değersiz olduğu, zekatın ise mala bereket katacağı anlatılır.

40-60 ayetler arasında kısaca şu ayetler geçer. Karada ve denizde düzen insan yüzünden bozuldu. Zalimlerin akibetini görmek için tarihi ziyaretler yapın. Rüzgar Allah'ın emriyle eser. İnsan önce zayıf yaratılmış. Sonra aşama aşama güçlenmiştir. Kıyamet günü zalimlerin mazeretleri kabul edilmeyecektir. Sabret! Allah'ın va'di haktır, ayetiyle de sûre biter.

Lokman Sûresi

Lokman Sûresi Mekke nazil olmuş ve ana tevhid ve ahlaktır. Lokman'ın bir peygamber mi yoksa veli bir zat mı olup olmadığı bilinmemektedir. 1-11 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından muhsinler için bir rahmet ve hidayet kitabı olsun diye indirildiği, bazı insanların boş sözleri satın aldıkları, Allah Teâlâ'nın gökleri direksiz bir şekilde havada yarattığı anlatılır.

12-19 ayetler arasında Lokman'ın oğluna yaptığı nasihatler yer alır. Bu nasihatlerin bazıları şunlardır: Oğlum,Allah'a şirk koşma! Anne babana itaat et! Onlarla iyi geçin! Hangi ameli nerede yaparsan yap Allah'a ulaşır. Namazını kıl, iyiliği emret ve kötü işlerden de alıkoy! Bundan dolayı başına gelenlere de sabret! İnsanları küçümseme! Kibirli yürüme! Yürüyüşünde mutedil ol ve sesini de yükseltme!...

20-34 ayetler arasında şu ayetler kısaca geçer. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi insanın hizmetine sunulmuştur. Kafirlerin kafir olması seni üzmesin. Eğer ağaçlar kalem olsa denizler de mürekkep olsa yine Allah'ın sözlerini yazmakla bitiremez. Tüm insanları yaratmak ya da diriltmek tek bir kişiyi yaratmak ile aynıdır. Hiçbir baba evladına fayda veremez. Hiçbir evlat da babasına fayda veremez. Kıyametin ne zaman kopacağını Allah bilir.Yağmuru indiren ve anne karnındaki bebeğin durumunu bilen Allah'tır.Kimse nerede öleceğini ve yarın ne kazanacağını bilmez.

Secde Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-11 ayetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu, Allah'ın gökleri ve yeri altı günde/evrede yarattığı, tüm işleri Allah'ın emriyle gerçekleştiği, insanı topraktan yarattığı, ona göz, kulak ve kalp verdiği ve insanın canını almakla görevli meleğin olduğu anlatılır.12-30 ayetler arasında kıyamet sonrası durumlar anlatılır. Zalimler dünyaya yeniden dönmek isterler, müminler her durumda Allah'ı hatırlar ve zikrederler. Mümin ile fâsık bir değildir. Kıyamet günü iman etmek fayda vermeyecektir.

Ahzab Sûresi

Ahzab, hizip kelimesinin çoğuludur. Mekkeli müşriklerin topladığı koalisyon güçleri demektir.Ahzab savaşı hendek savaşı demektir. Sûrede bu savaş ile ilgili bazı ayetler vardır.1-8 ayetler arasında şu ayetler kısaca geçer.Kafirlere ve münafıklara itaat etmeyin. Allaha tevekkül edin. Zihar denilen cahiliye türü ne evlilik sayılan ne de boşama sayılan adet geçersizdir. Peygamberin eşleri sizlerin annelerinizdir.

9-27 ayetler arasında hendek savaşı/Ahzab olayı ile ilgili ayetler yer alır. Münafıkların gevşek davrandığı, savaştan kaçmanın ölümden kurtuluş olmadığı anlatılır. Peygamberde güzel örneklerin olduğu, müminlerin Allah'a karşı güzel duygular beslediği, bazı müminlerin görevlerini yerine getirerek şehit oldukları, bazılarının ise bunu bekledikleri anlatılır.

28-30 ayetler arasında Allah Teâlâ peygamber efendimizin eşlerine bir uyarıda bulunuyor. Peygamberden dünyalık bir şey istememeleri ve peygamber eşleri oldukları için yaptıkları günahın iki misliyle ceza bulacağı uyarısı yapılarak cüz biter.

Kitap:Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar: Murat Padak

21 Ağustos 2020

20.CÜZÜ TANIYALIM


Bu cüzde Neml sûresinin 56-93 ayetleri, Kasas sûresinin tamamı ile Ankebut sûresinin 45 ayeti yer almaktadır.

NEML SÛRESİ

54-58 ayetler arasında Hazreti Lut'un helak edilen kavminden bahsedilir. Bu iğrenç halk Hazreti Lut'u iffetli olmakla suçlayıp şehri terk etmelerini istediler. Onur yürüyüşü adı altında sokaklarda iffetsizce yürüyüş yapan ahlaksızların sözlerine ne kadar da benziyor!

59-81 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Gökleri ve yeri kim yarattı? Dağları sağlam bir şekilde kim yerleştirdiği? Denizde size yön bulmayı kim öğretti? Suları indiren, rüzgarları kim gönderdi? Allah yaptı tüm bunları. Allah ile beraber bir ilah daha var mı? elbette yok. Tüm hakikatlere rağmen yine de inanmam diyen günâhkârlar için de üzülme, diyor Rabbimiz. Rabbinin verdiği nimetler çoktur. Rabbin gizli şeyleri de bilir. Sen kulağını hakk'a kapatanlara söz duyuramazsın.

82-93 ayetler arasında kıyametin kopacağı, koptuktan sonra çetin bir hesaba çekileceği, iyilikle gelenlerin mükafatını göreceği, kötülük ile gelenlerin ise yüzlerinin üzerine sürtülerek cehenneme götürülecekleri anlatılır. Rabbin, yaptıklarınızdan habersiz değildir ayeti ile sûre biter.

Kasas Sûresi

Kıssalar demektir. Hazreti Musa ile ilgili değişik kıssaların anlatıldığı sûredir. Sûre sonuna kadar Hazreti Musa ve onunla ilgili olan kıssalara temas eder. Kıssaların amacı ibret almaktır. Mekke'de nazil olmuştur.

1-6 ayetler arasında kibirlenen ve kendisini ilah gören firavun ve ona itaat eden halkına bir uyarı verilmekte, zayıf ve mustazafların ise iktidara sahip olacakları anlatılır.7-13 ayetler arasında Hazreti Musa'nın, annesine gelen ilham ile bir sepete konularak nehre bırakılması, kız kardeşinin sepeti takip etmesi, nihayet sepeti firavunun karısına denk gelmesi, Firavunun karısının bu çocuğa sevgi besleyerek onu büyütmek istemesi, bebek Musa'nın kimseden süt içmemesi ve sonunda süt anne niyetine yine annesine verilmesi anlatılır. Bir çok hikmet vardır bunlarda...

14-22 ayetler arasında gençlik yaşına gelen Hz.Musa'nın istemeyerek firavun ailesinden birisini öldürmesi ve bunun duyulması, Hz.Musa'nın şehri terk etmesi ve Medyen'e kaçması anlatılır. 23-28 ayetler arasında Hazreti Musa'nın Medyen şehrinde çobanlık yapan ve kuyunun yanında hayvanlarını sulamak için bekleyen iki kızı görmesi, onlara yardım etmesi, onların bu durumu babalarına anlatması, babaları olan Şuayb peygamberin Hazreti Musa'dan yanında on yıl çalışmasını istemesi bunun karşılığında ona eş, iş ve aş vermesi konuları anlatılır.

24-35 ayetler arasında Hazreti Musa'nın on yıl sonra ailesi ile birlikte geri dönmesi, yolda Tur dağında bir parıltı görmesi, orada Rabbi ile konuşması anlatılır. Rabbi ona firavuna gidip uyarılar vermesini emreder. Hz.Musa yıllar önce yaptığı olayı söyler. Allah Teâlâ ona destek çıkacağını ve Hz. Harun'u da onunla birlikte peygamber olarak göndereceğini söyler.

36-50 ayetler arasında Firavunun iman etmemesinden, daha da azgınlık göstermesinden ve kendisini ilah olarak ilan etmesinden bahsedilir. Sonra peygamber efendimize bu olayların özeti ve bazı hikmetleri anlatılır.

51-75 ayetler arasında ise peygamber gönderilmeden bir halkın helak edilmeyeceği, peygamberin istediği kimseleri hidayete erdiremeyeceği ve ahiret ahvali ile ilgili bazı konulara temas edilmiştir.

76-88 ayetler arasında Karun'dan bahsedilir. Çok zengin ve bilgili olan Karun şımarır ve kendisini büyük görmeye başlar. Karun gibi zengin olmak isteyenler olur. Ama Karun bir müddet sonra malıyla birlikte yerin dibine geçirilir. İşte dünya hayatı budur. Onu yer yüzünde kibirlenmeyen ve fesat çıkarmayan kimselere bırakacağız (83) ayeti ve Allah ile birlikte kimseye ibadet etmeyin ayeti ile sûre biter.

Ankebut Sûresi

Ankebut örümcek demektir. Allah'tan başkasına ibadet edenlerin durumu, örümceğin yuvasına/ağına, tuzağına düşmüş bir avın durumuna benzetilmiştir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-13 ayetleri arasında anlatılan bazı hakikatler şunlardır. Sadece iman ettik demekle kurtulacağınızı mı zannediyorsunuz? İmtihanlar da gelecek. İnsan anne ve babasına itaat etsin. Hatta müşrik olsalar bile. Sadece dini konularda onlara itaat etmeyecek. İnsanları bile bile günaha sürükleyenler hem kendi günahlarının hem de günaha sevk ettikleri kimselerin günahlarının aynısını yüklenecek.

14-27 ayetler arasında önce Hazreti Nuh'tan sonra da Hazreti İbrahim'den bahsedilir.Hz.İbrahim peygamberi yakmak için müşriklerin tuzak kurduğu anlatılır. Hazreti ibrahim müşriklere şu hakikatı haykırır: Siz dünyada iken aranızdaki bazı muhabbetler nedeniyle putlara sevgi besliyor, onlara ibadet ediyorsunuz. Ancak kıyamet günü bir birinizi lanetleyeceksiniz.

28-35 ayetler arasında Hazreti Lut'un helak edilen pis kavminden bahsedilir. Onlar iğrenç işler yaparlar. Hazreti Lut onları uyarır ama onlar uyarılara kulak asmazlar. Allah Teâlâ da onları büyük bir azap ile cezalandırır. Onların üzerine volkanik taşlar ve küller gönderir.

36-45 ayetler arasında ise diğer peygamberlerden ve helak edilen halklarından kısaca söz edilir. Allahtan başkasına ibadet edenlerin, örümceğin tuzağına düşmüş av gibi oldukları vurgulanır. Bu kıssa ve olaylardan akıllı kimselerin ders çıkardığı anlatılır. Son olarak sana gelen vahyi oku. Namaz kıl. Zira namaz fuhuştan alıkoyar. Allahı zikretmek en büyük ibadettir, denilir ve cüz biter.

Kitap : Kuranı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar: Murat Padak

19 Ağustos 2020

19. CÜZÜ TANIYALIM



Furkan sûresi 21. ayetle başlar. Sonrasında Şuara sûresi gelir. Bu sûre de bittikten sonra Neml sûresi gelir ve Neml sûresi 55. ayetle cüz biter.

Furkan Sûresi

21-34 ayetler arasında ana konu Kuran'dır. Peygamberi tekzip etmeleri, insan peygamber yerine melekten bir peygamber talep edilmesi, Peygamber Efendimizin: Ya Rab, bu halkım Kuran'ı terk etti, diye şikayette bulunması, her peygamberin mutlaka azılı düşmanlarının olduğu gibi konular işlenmiştir.35-44. ayetler arasında Peygamberi, Onun getirdiği hakikatleri tekzip eden halkların helak edildiği ve kendi arzularını ilah edinenlerin akılsızlar olduğu vurgulanır.

45-62. ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Gölgeyi uzatması, gecenin dinlenme, gündüzün de aktivite/çalışma zamanı olduğu, rüzgarın Allah'ın rahmeti olduğu, denizlerin tatlı ve acı olduğu gibi nimetler anlatılır. Tüm nimetlerin yegane sahibi Allah olmasına rağmen insanların Allahı bırakıp da başka tanrılara tapmaları da ayetler arasında anlatılır.

63-77. ayetler arasında ise Rahman'a kulluk yapanların özellikleri anlatılır. Buna göre müminler yer yüzünde ağır adımlarla yürür, cahillerden yüz çevirir, gece vakti namaz kılar, cehennem azabına karşı dua eder, infak ettikleri zaman aşırılığa ve cimriliğe gitmezler, Allah'tan başkasına ibadet etmezler, adam öldürmez, zina etmez, yalan şahitlik etmez, boş şeylerden nazikçe uzaklaşır, Rablerinin ayetlerini duydukları zaman kör ve sağır kesilmez ve Rabbimiz bize eşlerimizden ve çocuklarımızdan bize göz aydınlığı nasip et, bizi Muttakîlerin imamı kıl, diye dua ederler. De ki: ibadetiniz /duanız olmasa idi Rabbiniz ne diye değer versin, ayeti ile Furkan sûresi biter.

Şuara Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. Peygamberlerin mücadelesi yoğun olarak anlatılır. Helak olan kavimlerin helak edilme gerekçeleri anlatılır.İlk ayetlerde iman etmeyenlerin peşinden üzülmeye değmeyeceği vurgulanır.10-68 âyetleri arasında Hazreti Musa'dan ve iman etmeyen firavundan ve ona türlü türlü sıkıntılar çıkaran halkından bahsedilir.69-104 ayetlerin ilk bölümünde Hazreti İbrahim'in duasına yer verilir.Beni yaratan, rızık veren, şifa veren odur. İkinci bölümünde ise imansız bir şekilde ölen birisine kimsenin şefaat edemeyeceği, hiçbir samimi dostunun kalmayacağı vurgulanır.

105-122 ayetler arasında Hazreti Nuh'un mücadelesi anlatılır. Yıllar süren davet ve tebliğine rağmen çok az kişi iman etti. Bunlar bir gemi yaptılar. Allah Teâlâ günlerce yağan yağmurlar gönderdi ve bu halkı helak etti. Hz.Nuh'un karısı ve oğlu iman etmediği için onlar da boğulanlardan oldular. Kafirler Hazreti Nuh'a dediler ki: Yanındaki fakirleri uzaklaştır, biz gelelim. Hazreti Nuh: Ben müminleri kovmam diyerek onlara cevap vermiştir. 123-140 ayetler arasında Hazreti Hud ve onun iman etmeyen kavmine değinilir. Kavmi diyor ki: Yeter artık, bize vaaz etsen de etmesen de bizim için fark etmez. Biz asla inanmayacağız. Bunun üzerine Allah Teâlâ onları helak etti.

141-159 ayetler arasında ise Hazreti Salih'in mücadelesi anlatılır. Aşırılığa giden, ölçü tartıda hile yapan, helal haram ayırmadan her şeyi elde etmeye çalışan ve mucize olarak kayadan çıkarılan deveyi kesmeleri nedeniyle helak edildiler.160-175 ayetler arasında Hz.Lut'tan söz edilmiştir. Cinsel anlamda sapık olan bir şehre peygamber olarak gönderilen Hazreti Lut uzun yıllar uğraşmasına rağmen onları ikna edemez. Sonuçta Lut'un karısının da aralarında bulunduğu kavmi toplu olarak helak edildi.176-191 ayetler arasında ise Hazreti Şuayb aleyhisselâmdan bahsedilmiştir. Ölçü tartıda haksızlık yapan, insanların mallarına zorla el koyan bu halk peygamberi de tekzip ettiler. Sonuçta bunlar da helak edildi.

Buraya kadar peygamberlerin mücadelesi anlatıldı. Her peygamber şu sözleri mutlaka şöyle idi: Allah'tan korkun. Bana itaat edin. Ben sizden herhangi bir ücret, geçimlik, para pul, mevki makam istemiyorum. Benim ücretimi Rabbim verir.192-227 ayetler arasında ise sûrenin kapanış bölümü yer alır. Peygamber Efendimize bir nevi uyarıların ve tavsiyelerin verdiği yerdir. Ayrıca peygamberlerin nasıl mücadele ettikleri örnekleri ile gösterilmiş, peygamber efendimizin örnek alması sağlanmıştır. Uyarı almadan, peygamber gönderilmeden hiç bir yerin helak edilmediği vurgulanmış, iman etmeyen ve sözlerine yalan dolan katan şairler de kınanmış, onların peşinden de azgınlık yapanların gittiği söylenmiştir.

Neml karınca demektir.Hazreti Süleyman'ın ordusunu görünce, ordusunun bilmeden çiğnenmemesi için bir konuşma yapar. Bu konuşmayı Hazreti Süleyman duyar ve tebessüm eder. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-14 âyetler arasında Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş olduğu anlatılır. Ayrıca Hazreti Musa kıssasından bir bölüm de burada yer alır.15-44. ayetler arasında Süleyman Peygamberden bahseder. Hazreti Süleyman'ın duası, karıncanın uyarı sözlerine tebessüm etmesi, Hüdhüd isimli kuşun uzak bir memlekete gidip, orada güneşe tapan bir millet ile karşılaşıp bu durumu Süleyman Peygambere haber etmesi, Süleyman Peygamberin bu kavme bir mektup göndererek tevhid dinine çağırması, Süleyman peygamberin bu kavmin kraliçesi olan Belkıs'ın tahtını istemesi ve hazırda olanlardan birinin göz açıp kapayıncaya kadar geçen sürede o tahtı getirmesi, Belkıs'ın Hazreti Süleyman'ın yaptığı sarayda dolaşması gibi konular bu ayetler arasında anlatılır.45-55 ayetler arasında Salih peygamberden ve onun azgın olan halkından bahsedilir. Lut peygamberden bahsedilerek cüz biter.

Kitap : Kuran ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar:Murat Padak

15 Ağustos 2020

18 .CÜZ'Ü TANIYALIM

 


18 .CÜZ'Ü TANIYALIM 

Bu cüzde Müminun ve Nur Sûresi'nin tamamı ile Furkan Sûresi'nin bir kısmı var.

Müminun Sûresi

Müminun, inananlar demektir. Sûrenin 1-11 ayetleri arasında müminlerin özelliklerinden bahseder ve bunları yerine getirenlerin kurtulduğu, Firdevs cennetine nail olacakları anlatılır. Sûre Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.

12-16 ayetler arasında ise insanın yaratılış aşamaları anlatılır. Bir damla sudan, kandan, etten ve kemikten yaratılan insanın öldükten sonra yeniden yaratılacağı anlatılır.17-22 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın verdiği bazı nimetlerden söz edilir.Gökler, su, değişik renk ve tatlılıkta yiyeceklerin insan için yaratıldığı vurgulanır.

23-34 ayetler arasında ise Hazreti Nuh'un Allah'ın emriyle ve gözetiminde gemi yapması ve inanan bir miktar insan ile bazı hayvan türlerinin gemiye bindirilmesimden söz edilir.35-44 ayetler arasında ise ölümden sonraki hayata inanmayanların kurumuş kemikleri göstererek bunların yeniden hayat bulmaları imkansızdır demeleri, bunun üzerine Rabbimizin onlara cevap vermesi anlatılır. Yoktan var edilen, yaratılan bir insan yaratıldıktan sonra ölse yeniden dirilemez mi?

45-56 ayetler arasında ise Hazreti Musa'dan ve kavminden kısaca söz edilir. Sonuç olarak da bunların hepsi bölük pörçük oldular, peygamberlerini yalanladılar, onlara verdiğimiz nimet ve rızıklar onlara verdiğimiz değeri göstermez diyerek konu biter.57-61 ayetler arasında hayır yolunda koşturan müminlerden bahsedilir.

62-118 âyetler arasında ise konu bütünlüğü gözükmektedir. Müşriklerin ahiretin varlığı hakkındaki şüpheleri, peygamberin gerçekten peygamber olup olmadığı konusundaki şüpheleri ve itirazları, ölüm sonrası hayat olan cennet ve cehennem hakkındaki itirazları ile Allah Teâlâ'nın verdiği cevaplar vardır. Müşriklerin yeri göğü yaratanın Allah olduğuna iman etmelerine rağmen ona şirk koşmaları, öldükten sonra yeniden dünyaya gelmek isteyip de Allah'ın buna izin vermeyeceği, ceza çekenin kendi yaptıkları yüzünden ceza çekeceği gibi tevhid içerikli ayetler geçer.

Nur Sûresi

Medine'de nazil olmuş ve ana konusu ahlaki değerleri korumak ile adabı muaşerettir. Özellikle kadınların öğrenilmesi tavsiye edilen sûredir.1-10 ayetler arasında zina gibi büyük günahın cezasından söz edilir. Zina günahı işleyen kişi bunu itiraf etmemeli ve sağda solda dile getirmemelidir. Allah Settardır yani günahları örten demektir. Kul, günahı ile övünme diğerleri sürece Allah onu rezil etmez. Kişi bol bol tevbe etmeleridir. Zaten 10.ayette Allah'ın tövbeleri çokça kabul ettiği ifadesi geçer.

11-26 ayetler arasında ise Hazreti Aişe'ye atılan iftiranın konusu geçer. Allah Teâlâ burada müminlerin ciddi bir şekilde uyarır. Kulaktan dolma bilgilerle kimsenin iffeti hakkında söz söylenmemesi gerektiğini söyler. Bunu yapanların Allah'ın gazabına düçar olacakları ve dünyada da seksen kırbaç cezası ile cezalandırılacakları anlatılır. Allah'ın tövbeleri kabul eden olduğu ve bu gibi işlerden uzak durulması gerektiğini de bu ayetlerde görürüz.

27-34 ayetler arasında bir yere girerken izin alarak girme, selam vererek girme, erkeklerin gözlerini bakmaları caiz olmayan yere dikmemeleri, kadınların örtünmesi, bekarların biran önce evlendirilmeleri, evlilik yapma imkanı olmayanların da iffetli davranmaları gerektiği geçer.36-40 ayetler arasında sûrenin ismi de olan Nur ayeti geçer. Allah göklerin ve yerin Nurudur.. Allahı zikretmek, ticaretin müminleri zikirden, namazdan, zekat vermekten alıkoymayacağı anlatılır.

41-46 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Yerde ve gökte ne varsa onu tesbih eder, o bulutlardan su indirir, geceyi ve gündüzü o düzene koydu ve her türlü hayvanı yarattı.47-57 ayetler arasında peygambere itaat etmenin önemi, peygambere itaat etmenin Allah'a itaat etmek olduğu önemle vurgulanır.58-61 ayetler arasında ise çocukların anne ve babalarının ev ve odalarına izin almadan girmemeleri gerektiği, yaşlı kadınların başlarını örtmede biraz esnek davranabileceği, evlerinde yemek için izin istemeye gerek duyulmayan kimseler ile ilgili konular geçmektedir.

62-64 ayetler arasında ise müminlerin toplu işlerde izin almadan kaytarmamaları, peygamberi çağırırken, ondan söz ederken sıradan bir insandan söz eder gibi söz edilmemesi gerektiği ve son olarak göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'a aittir vurgusu yapılarak sûre biter.


 Furkan Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhid ile ahlaki konulardır.1-20 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden, ondan başka ilah olmadığından, ilah olarak kabul edilenlerin fayda veya zarar veremeyeceğinden söz edilir. Müşriklerin peki hakkındaki şüpheleri, peygamberine insan olarak kabul etmekte zorlandıkları, yemek yiyip içen, çarşı pazarda geçim derdine düşen bir kişinin peygamber olamayacağını iddia ederler. Cehennemin uğultusunun çok uzaklardan bile duyulacağı, bunun için cehenneme götürecek amellerden uzak durmaktan, son olarak da tüm peygamberlerin insan olduğu vurgusu yapılır ve cüz biter.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım

Yazar : Murat Padak

03 Ağustos 2020

17.CÜZ'Ü TANIYALIM


ONYEDİNCİ CÜZ 

Bu cüzde iki tane sûre vardır. Enbiya Sûresi, Hac Sûresi ve  Enbiya Sûresi

Enbiya, peygamberler demektir. Sûre içinde bazı 
peygamberler zikredilmiştir. Sûrenin ana konusu tevhiddir.1-15 ayetler arasında kıyametin yakın olduğu halde insanların boş şeyler ile meşgul olduğu, Kuran'ın Allah tarafından indirilmiş bir kitap olduğu, peygamberin kendi isteğiyle değil de Allah'ın seçmesi ile gerçekleştiği ve hakkı 
bile bile inkar edenlerin cezalandırılacağı anlatılır.16-33 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın yüceliğinden bahsedilir. Yeri göğü boşuna yaratmadığı, göklerde ve yerde Allah'tan başka ilah olsaydı düzenin bozulacağı, Allah'ın çocuk sahibi olmadığı, dağların Allah tarafından yerin 
düzgün durması için sabitlenmiş olduğu gibi Allah'ın varlığının ve birliğinin vurgusu yapılır.

34-50 ayetler arasında ise herkesin ölümlü olduğu, peygamberlerin bile ölümlü olduğu, peygamberi inkâr eden ya da onunla alay edenlerin cezalandırılacağı, peygamberi 
yalanlayanların tarihin her döneminde olduğu, peygamberin görevinin sadece uyarmak olduğu, uyarılara kulak vermeyenler için terazi kurulacağı ve günâhkârların cezalandırılacağı anlatılır.

51-73 ayetler arasında Hazreti İbrahim'in putları kırması, gözü dönmüş müşriklerin kendilerine sahip çıkamayan putların adına Hz. İbrahim'i ateşe atarak cezalandırmak istemeleri, ateşin Allah'ın emriyle Hz. İbrahim'i yakmadığı anlatılır.
74-75 ayetler arasında Hazreti Lut'un pisliğin içine bulaşmış bir toplumdan Allah'ın izniyle kurtulduğu, 76-77 ayetler arasında ise Hazreti Nuh'un kurtulması anlatılır.
78-82 ayetler arasında ise Dâvud ve Süleyman 
peygamberden bahsedilir. Onların derin bir anlayış sahibi oldukları, rüzgarın, madenlerin ve şeytanların bile Süleyman peygamberin emrinde olduğu anlatılır.

83-92 ayetler arasında Eyyup peygamberin şifa bulması, Yunus peygamberin dua ve istiğfarda bulunduğu için balinanın karnından sağ salim çıkarıldığı, Zekeriya peygamberin duasının kabul edildiği ve Hz. Meryem'in iffetli bir hanımefendi olduğu olduğu geçer.
93-112 ayetler arasında ise insanların dinlerini bölük pörçük ettiği, kıyametin yakın olduğu, yecuc ve mecuc denilen bir canlının kıyamete yakın ortaya çıkacağı, kıyametin koparken göğün kağıdın katlanması gibi katlanacağı, Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in
alemlere rahmet olarak gönderildiği anlatılır ve 
sûre biter.

Hac Sûresi

Hac suresi 78 ayettir. İçerisinde hac ile ilgili bazı ayetler olduğu için bu isimle bilinmektedir. Medine'de nazil olmuştur.

1-13 ayetler arasında öncelikle kıyametin kopacağı, kıyamet koptuğu zaman insanların sarhoşlar gibi yalpalayarak hareket edeceği, insanların sudan, kandan, etten, kemikten yaratıldığı, yoktan yaratılan bir canlının öldükten sonra yeniden hayat bulmasının daha kolay 
olacağı, bazı insanların bilgisizce Allah hakkında konuştukları, bazılarının da yarım yamalak iman ettiği, başına iyilik gelirse iman ettiği, kötülük gelince de Allah'ı suçladığı ve insanların zararı olan şeylere ibadet etttiği anlatılır.

14-24 ayetler arasında iman edenlerin cennet ile mükafat göreceği, iman etmeyenleri ise azap göreceği, yerde gökte ne kadar canlı ve cansız varsa hepsinin Allah'a itaat ettiği anlatılır. Allah'ın değer vermediği kimseye kimsenin değer katamayacağı geçer (18.ayet)
25-37 ayetler arasında Kabe, hac, haccın mana ve maksadı, hacda kesilen hayvanların kesilme amacının et olmadığı, ibadetlerde takvanın esas olduğu, şeklin ise takvaya işaret ettiği gibi konular geçer.

38-51 ayetler arasında ise ilk cihat izni gelir. 
Müslümanların belli bir güce ve birliğe sahip olduktan sonra zülme sessiz kalmamaları gerektiğinde vurgulanır.52-55 ayetler arasında peygamberlerin vahiy alırken şeytanın da desiselerine maruz kaldığı ancak Allah'ın bu 
desiselere fırsat vermeyip vahyini koruduğu anlatılır. Bu durumun müminlerin imanını artırdığı, kafirlerin de şüphelerini artırdığı vurgulanır.

56-72 ayetler arasında yönetimin sadece Allah'a ait olduğu, kıyamet koptuktan sonra kimsenin onun izni olmadan konuşmayacağı, müminlerin cennet ile, kafirlerin de cehennem ile karşı karşıya geleceği anlatılır.
73-78 ayetler arasında ise Allah dışında hiç kimsenin bir sinek dahi yaratmaya güç yetiremeyeceği, Allah'ın istediği kimseye peygamberlik verdiği, Allah'ın varlığına ve birliğine inananların isimlerinin MÜSLÜMAN olduğu, bu ismin eskiden beri Allah tarafından verildiği, Allah'ın bizim mevlamız olduğu vurgusu yapılır ve sûre de cüz de biter.

Kitap : Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım
Yazar: Murat Padak 

02 Ağustos 2020

Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım


ONALTINCI CÜZ 

Bu cüzde Kehf Sûresinin ve devamı ve iki tane sûre vardır. Meryem Sûresi ve Taha Sûresi
Kehf Sûresinin son bölümünde (75-82) Hızır (as) -Musa (as)kıssasının hikmetleri anlatılır. Son olarak doğu ve batı taraflarına giden Zülkarneyn kıssası (83-98) anlatılır. Kıssalar burda biter.

Meryem Sûresi

Sûre 98 ayettir. Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir.1-15 ayetler arasında Zekeriya Peygamberin duasının kabul edilmesi anlatılır. Uzun süredir çocuk sahibi olmayı bekleyen Zekeriya Peygamberin Yahya isminde bir çocuğu olur. Duadan ve Allah'tan ümit kesmemek lazım.
16-40 ayetler arasında sûrenin de ismi olan Hz.
Meryem'den bahseder. 

Mucizevi bir şekilde Hazreti İsa'ya hamile kalan ve onu doğurup halkının yanına gelmesi, halkın bu duruma karşı çıkması bunun üzerine Hazreti İsa’nın bebek iken konuşması anlatılır.41-50 ayetler arasında Hazreti İbrahim'in, babasına nasihat etmesi anlatılır. Babasına şeytana tapmaması gerektiği, Rahman'ın merhametine sığınması gerektiğini söyler. Babası ise İbrahim'in kendisini terk etmesini aksi halde onu öldüreceğini söyler.

51-53 ayetleri arasında kısaca Musa'dan, 54-55 
ayetler arasında Hz.İsmail'den, 56-56 ayetler arasında ise İdris peygamberden bahseder. Devamında ise bu peygamberlerden sonra gelen kuşağın önce namazı terk ettikleri, şehvetlerinin peşinden koştukları vurgulanır.
61-98 ayetler arasında ise tevhid içerikli ayetler 
geçer. Allah'ın çocuk sahibi olmadığı, noksanlıktan münezzeh olduğu, Allah'a eş koşanların ve ona çocuk ve acziyet isnat edenlerin büyük bir azap görecekleri 
anlatılır.Meryem Sûresinde Rahman kelimesinin çok defa zikredilmesi de dikkat çekicidir.

Taha Sûresi

Sûre 135 âyettir. Sûre yoğun olarak Hazreti Musa'dan bahseder.2. Âyette Kuran'ın insanın bedbaht olması için nazil olmadığı geçer.25-35 ayetler arasında Hazreti Musa'nın duası geçer. Rabbim, kalbime genişlik ver. İşlerimi kolaylaştır. Dilimdeki bağı çöz..
44. âyette Hazreti Musa ve Harun'a firavuna 
gitmeleri, onunla konuşurken sert bir uslüp 
kullanmamaları vurgulanır.

56-76 ayetler arasında Hazreti Musa ve sihirbazlar olayı anlatılır. Sihirbazlar Musa'nın sihir yapmadığını anladıkları için iman ederler.
77-99 ayetler arasında Hz. Musa'nın mucizevi olarak denizi yararak geçmesi, firavun ve askerlerinin denizde boğulması, İsrailoğullarına çölde nimetlerin hazır geldiği, Hazreti Musa'nın Tur dağına gidip Rabbinden vahiy alması, döndüğü zaman ise kavminin puta tapmaya başladığını görmesi, samiri isimli bir kişinin 
toplumu şirke bulaştırdığı için sürgün edildiği olaylar anlatılır.

100-115 ayetler arasında Allah Teâlâ'nın 
yüceliğinden bahsedilir.
116-123 ayetler arasında Hazreti Adem'in yaratılış kıssası anlatılır.
18. Allahın öğütlerine kulak asmayanların sıkıntılı bir hayat yaşayacakları (124 ayet) Kuranın emirlerine bir müddet uyup sonra onu terk edenlerin kıyamet günü kör olarak 
diriltilecekleri (125-127.ayet) imtihan gereği kendisine bir sürü mal mülk verilen kimseye imrenilmemesi gerektiği (131.ayet) ailene namazı emret ve bunda sabır göster emri 
(132.ayet)ve diğer uyarı ve tavsiyeler ile cüz biter.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım
Kitap: Murat Padak

01 Ağustos 2020

Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım



ONBEŞİNCİ CÜZ

Bu cüzde iki tane sûre vardır:  İsra Sûresi ve Kehf Sûresinin bir bölümü...

İsra Sûresi Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu 
ahlaktır. İçinde tevhid ile ilgili bir çok âyet de vardır. Sure 111 ayettir.
İsra, Peygamber Efendimizin Mekke'den Kudüs'e 
olan yolculuğunun ismidir.Sûrenin başında bu olaydan söz edilir.
Sûrenin her ayeti neredeyse birbirinden bağımsızdır. Her ayetin tek tek not alınması gerekir. Her biri kendi başına bir derstir. Sûrenin içinden bazı ayetler seçerek ne kadar büyük hikmetler içeriğini yakından görelim.

Bu Kuran gerçekten en doğru yola iletir. (9.ayet)
İnsan hayırlı şeyleri istediği gibi şerli şeyleri de ister. (11.ayet)
Biz bir halkı helak etmek istediğimiz zaman oranın "mütref" yani aşırıya kaçan zenginlerini idareci yaparız. Onlar görevlerinde fasıklık ederler. Böylece azap onlara müstahak olur. (16.ayet)

Dünya hayatını isteyene dünya hayatı, ahiret hayatı isteyene ahiret hayatı veririz. (18-19.ayet)
Anne babana "üff" bile deme (23.ayet)

İsraf etme, cimri olma. Çocuklarınızı geçim kaygısı yüzünden öldürmeyin.Zinaya yaklaşmayın. Kimseyi öldürmeyin. Yetim malını yemeyin. Ölçü tartıda âdil olun. Seni alakadar etmeyen bilginin peşinden koşma. Yeryüzünde kibirli bir şekilde yürüme.. (26-38.ayet)

Kullarıma söyle en güzel sözlerle konuşsunlar. (53.ayet)Denizde size bir sıkıntı dokunsa sadece Allah'a yalvarır, sizi kurtarınca da ondan yüz çevirirsiniz. (67.ayet)Eğer biz seni korumasaydık az da olsa onlara meylederdin. (74.ayet)

Kuran şifadır. İnsana nimet verince nankörlük 
yapar. Herkes kendi karakterine uygun hareket eder. (81-84.ayet)
İman etmeyecek olan birine yeri göğü yarsan, altına çevirsen yine de iman etmez. (90-94.ayet)

Göklerin ve yerin hazineleri elinizde olsa fakirlik 
korkusu yüzünden kimseye bir şey vermezdiniz. (100.ayet)Allah'ın güzel isimleri vardır. Hamd Allah'a aittir. (110-11ayet)

Kehf Sûresi

Mekke'de nazil olmuş ve ana konusu tevhiddir. 
İçerisinde beş tane önemli kıssa vardır. Sûrenin de ismi olan Kehf kıssası en meşhurudur. İmanlarını korumak için yurtlarını terk eden ve bir mağarada gizlenen bir grup gençten söz edilir.Sûredeki beş kıssa: Mağara arkadaşları kıssası, bahçe sahipleri kıssası, Hazreti Adem'in yaratılış kıssası, Hızır-Musa kıssası ve Zülkarneyn kıssası

9-27 ayetler arasında mağara arkadaşları kıssası anlatılır.32-45 ayetleri arasında bahçe sahipleri kıssası anlatılır.50. âyette yaratılış kıssası özet olarak geçer.60-82 ayetler arasında ise Hızır -Musa kıssası anlatılır.

Kitap: Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım
Yazar: Murat Padak

Asım Kıraatinin Hafs Rivayetine Göre Bilinmesi Gereken Kelimeler Testi

         Kıymetli Kuran Dostları ! Asım kıraatinin Hafs rivayetine göre bilinmesi gereken özel kelimelerle alakalı testimiz yayınlandı  Kola...