20 Temmuz 2020

Kuran'ı Cüz Cüz Tanıyalım




ON BİRİNCİ CÜZ 

Tevbe Sûresi 94.ayetle başlar.Hud Sûresi 5.ayetle biter.Tevbe Sûresi yoğunlukla münafıkların iç yüzünden ve davranışlarından bahseder. Sûre münafıkların ve Müminlerin davranışlarını sürekli karşılaştırmalı olarak 
aktarır.

Münafıkların sürekli mazeret uydurdukları, (Tevbe 94) Allah'ın adına yemin etmekten kaçınmadıkları (Tevbe 95), münafıkların çok gizli hareket ettikleri için tanınmadıkları (Tevbe 101), münafıkların Mescid yani dini müessese açmaktan da uzak kalmadıkları, açılışına 
Peygamber Efendimiz gibi dini referansı olan kimseleri çağırdıkları (Tevbe 107-110), Kuran nazil olduğu, okunduğu zaman münafıkların iğrenç yüzlerinin arttıkça arttığı (Tevbe 125) ayetlerinde vurgulanır.

104, 112, 117, 118 ayetlerinde tevbe vurgusu yapılır.Zaten sûrenin isminin Tevbe olmasının nedeni sûre içinde bir çok ayetin tevbeden bahsediyor olmasıdır.117 - 118. ayetler Tebük gazvesinden geri kalan ve mazeret sunmak yerine tevbe eden üç sahabenin durumundan bahseder.111.âyette Allah'ı cc müminlerden cennet karşılığında onların can ve mallarını satın alması anlatılır.
128 - 129. âyetlerde Peygamber Efendimizin 
müminlere karşı ne kadar şefkat ve merhamet sahibi olduğu vurgulanır ve sûre bu şekilde biter.

Yunus Sûresi

Yunus Peygamberin kavmi toplu olarak iman eden tek halktır. Sûrede bununla ilgili iki âyet geçmektedir.Sûrenin ana konusu tevhiddir. Tevhidin de yeniden yaratılış kısmı vurgulanmıştır.
75-93. ayetler arasında Hazreti Musa'dan ve iman etmeyen firavundan ve onun bedeninin denizden kurtarılıp ibret olarak teşhir edileceği anlatılır.Sûre içinde insanın bazı garip davranışları anlatılır. Peygamberin insan ırkından olmasını benimsememeleri ( 2), hayrı istemekte acele ettikleri gibi şerri de istemeleri (11), başları derde düşünce Allah'tan yardımistedikleri ama dertlerini Allah giderince başka şeyleri Allah'a ortak koşmaları (12, 21, 22, 23 ve 107) gibi konular bu sûrede geçmektedir.

İnançsızların Kuran'ın içeriğini beğenmeyince 
Peygamber efendimizden bunu değiştirmelerini talep etmeleri de 15-17 ayetler arasında gündeme getirilmiştir.
37-41. ayetler arasında Kuran'ın insan tarafından uydurulan bir kitap olmadığı, Allah'tan gelen ilahi sözler olduğu, eğer beşeri bir kitap ise aynısını yapmaları istenmektedir.
62-64 ayetleri arasında Allah'ın velayetini kabul 
edenlere bir hüzün ve korkunun olmadığı vurgulanır.
107. âyette Allah'tan gelen bir iyiliği kimsenin 
engelleyemeyeceğini, ondan gelen bir sıkıntıyı ise o istemedikçe kimsenin kaldıramayacağı özellikle vurgulanır.
Sûre baştan sona tevhid vurgusu yapar ve Allah'ın hükmü gelinceye kadar sabretmek gerektiği vurgusu yapılarak biter.

Hud Sûresi

On birinci cüzde sadece beş âyeti geçmektedir. 
Sûrenin ana konusu tevhiddir.Bir çok peygamber kıssası bu sûrede geçmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Asım Kıraatinin Hafs Rivayetine Göre Bilinmesi Gereken Kelimeler Testi

         Kıymetli Kuran Dostları ! Asım kıraatinin Hafs rivayetine göre bilinmesi gereken özel kelimelerle alakalı testimiz yayınlandı  Kola...